20.6K
Downloads
35
Episodes
Dit is de Podcast ”Duurzaam hoe dan?!”. Hier leer je van experts hoe je succesvol innoveert, zodat het sneller, beter en leuker wordt. Mijn naam is Jetske Thielen. Spreker, adviseur en sociaal ingenieur. Met mijn bedrijf Duurzaam Vlechtwerk help ik ambitieuze organisaties om zelf aan de slag te gaan met innovatie en het versnellen van duurzaamheid. Ik geloof in het vergroten van je positieve impact. Dit doe ik zelf privé als Herenboer, Burgerwetenschapper Schone Rivieren en als klein aandeelhouder waterkrachtcentrale in de Dommel. Met deze Podcast ” Duurzaam hoe dan?! ” neem ik je mee in mijn reis hoe duurzaamheid te versnellen en concreet te maken zodat jij als professional geholpen wordt om duurzaamheid in jouw organisatie verder te brengen.
Episodes
Saturday Feb 06, 2021
Saturday Feb 06, 2021
Twee jaar na de containerramp in de Noordzee ligt er nog steeds 800.000 kilo afval in zee. Laetitia Ouillet was destijds op Ameland, waar ze dagenlang in het koude zand heeft liggen wroeten. Op zoek naar bolletjes verdwaald schuimplastic.
Natuurlijk, de moed zakte haar soms stevig in de schoenen. Zeker omdat ze wist dat de inhoud van de containers nog jarenlang zal blijven aanspoelen op de stranden.
Toch blijft ze optimistisch voor de toekomst. Haar groene weg is niet van het drammerige. Niet meer, althans. Met haar werk voor energiecoöperatie De Windvogel zoekt ze het gesprek met mensen die geconfronteerd worden met een windmolenpark in hun achtertuin. Omdat ze altijd oog heeft voor hun verhaal. En omdat er altijd common ground gevonden kan worden.
- ‘Soms komen mensen met vragen waarvan ik denk: ‘Hoe komen ze daarbij? Waarom zijn ze daar bang voor, dat gaat toch helemaal niet gebeuren?’. Maar dan roep ik mezelf meteen tot de orde. Ik zit al twintig jaar diep in deze materie. Als dit de angst is die andere mensen bezighoudt, dan is dit de angst die we tijdens een informatieavond gaan bespreken. Want dit is de angst die leeft.’
- ‘Hoe communiceer je over klimaatverandering? Als ik met mensen in gesprek ga, benadrukken ze allemaal dat ze echt wel snappen dat er iets moet veranderen. Maar dat ze zich tegelijkertijd zorgen maken over die ‘windmonsters’ in de buurt. Dan heeft het geen zin om te zeggen: ‘Dat is dan pech, beste mensen, want jullie wonen nu eenmaal in een gebied dat ons moet gaan redden’. We hebben jarenlang vanuit onze eigen groene bubbel gecommuniceerd, dat moet echt anders. Voor wie praten we? Wie moeten we aan boord trekken? En op welke manier dan? Daar moet het over gaan.’
In deze podcast ontdek je:
- Welke megafrustraties ze soms heeft over de politieke realiteit
- Waarom het zo belangrijk is dat duurzame ontwikkeling lokaal gebeurt
- Hoe we burgerinitiatieven kunnen laten floreren
- Waarom de energietransitie niet om techniek maar om mensen draait
Ook vertelt ze:
- Waarom je je continu in moet leven in de context van de ander
- Hoe De Windvogel burgers ondersteunt die wel willen maar niet weten hoe
- Op welke manier ze investeert in betere, heldere en minder dogmatische communicatie
- Waarom ze de zwijgende meerderheid een stem wil geven en aan boord wil trekken
Naast haar inzet voor de energietransitie is Laetitia ook hardloopcoach en schreef ze onlangs ‘Het boek van toen’,een invoelende jeugdroman vol pianospel, geheimen en pijn door het verlies van een vader. Ik las het in een ruk uit en raad jou aan hetzelfde te doen!
Zie voor meer info en tips van Laetitia:
- Site windvogel – lid worden windvogel.nl
- EnergieSamen: de coöperatie van coöperaties: Energie Samen
- Podcast “Studio energie” waarin elke week een nieuwe thema aan bod komt over de energietransitie
- Hardlopen www.ikbeginvandaag.com
- Het boek van toen, bol.com (of via je boekhandel bestellen)
Voor meer inspiratie, volg me op Instagram https://www.instagram.com/jetskethielen/
Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? https://www.jetskethielen.nl
Comments (0)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
No Comments
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.